התוכנית לסוציולוגיה מחקרית
ראש הוועדה לתואר שני פרופ' טלי כץ-גרו
כללי
החוג לסוציולוגיה מציע תואר שני מחקרי במסגרתו כותבים הסטודנטים עבודת תזה. תואר זה מאפשר התנסות בעריכת מחקר ומקנה כישורים של לימוד עצמאי, מחשבה תיאורטית, ניתוח נתונים וכתיבה שמהווים יתרון בשוק העבודה. החוג רואה בתלמידי תואר שני מחקרי חלק חשוב מהחוג ומהעתודה של מקצוע הסוציולוגיה ומעניק תמיכה ותנאים מצוינים להצלחה. תלמידי החוג מקבלים חווית לימודים עשירה ומעמיקה במגוון תחומים העומדים בחזית הסוציולוגיה כמו גם בשיטות מחקר וניתוח נתונים מתקדמות.
מטרות
התכנית מיועדת להעמיק את היכולת של הסטודנטים והסטודנטיות להסביר תופעות ותהליכים חברתיים ותרבותיים מסוגים שונים ולהבין כיצד מוסדות חברתיים קשורים זה לזה ומשפיעים על התנהגותם של פרטים. התכנית מכינה תלמידות ותלמידי מחקר ללימודים לתואר שלישי בסוציולוגיה ומכשירה מומחים שיוכלו לקדם מחקר, תכנון וביצוע מדיניות במגוון רחב של ארגונים ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים. תלמידות ותלמידי התכנית יעמיקו את הידע שלהם באחד התחומים בהם המרצות והמרצים בחוג מתמחים וירכשו כישורים מתודולוגיים שיאפשרו להם לבצע מחקר אקדמי בשל באופן עצמאי. מחקר זה יוביל לכתיבת תזה לתואר מ.א., שתהווה תרומה מקורית לידע הסוציולוגי.
מבנה הלימודים
תכנית הלימודים לתואר מ.א. מחקרי תכלול לימודים מתקדמים בסוציולוגיה, קורסים מתודולוגים שיותאמו לשיטת המחקר בה התלמידות והתלמידים ישתמשו במחקר שלהם וקורסי בחירה שיינתנו בחוג או בחוגים אחרים בהתאם לנושאי המחקר לעבודת התזה. במקרה שאין קורסים תואמים לנושא המחקר של התלמיד/ה, תהיה אפשרות גם לקחת קורס אחד בהנחיה אישית של המנחה או של מרצה מתאים/ה אחר/ת.
מועמדים מצטיינים יהיו זכאים למלגה מטעם החוג אשר תשולם בשני שלבים:
שלב ראשון באופן מיידי על סמך הצטיינות ושלב שני בתום אישור הצעת המחקר.
מסלולי מחקר
התוכנית המחקרית מציעה ארבעה מסלולים שיאפשרו לסטודנט מיקוד והעמקה בתחומי העניין המחקריים הרלוונטיים אליו:
1. ריבוד חברתי, מוביליות חברתית ואי-שוויון
מסלול זה משלב הכשרה המעמיקה את הידע בתיאוריות של צדק חברתי ובהסברים של אי-שוויון לצד סדנאות המקנות כלים לחקר סוגיות באי-שוויון כגון סדנה בסטטיסטיקה.
2. סוציולוגיה פוליטית
מסלול זה יעמיק את הדיון בסוגיות הליבה של הסוציולוגיה הפוליטית במסגרת תכנית לימודים ובאמצעות סדנה המפגישה גרעין של סטודנטים העוסקים בין היתר במדינה ובעיצוב מדיניות, כלכלה פוליטית, סוגי משטרים, לאומיות ואזרחות, צבא וצבאיות, חברה אזרחית, תנועות חברתיות ושינוי פוליטי.
3. אינטרנט, כלכלה וחברה
מסלול זה יעמיק את המחקר והדיון בבחינת יחסי הגומלין המורכבים בין רשתות תקשורת מתווכות מחשב, כלכלה ומבנה חברתי. מסלול זה יחשוף את הסטודנט להשפעות של החידושים בתחום התקשורת והמחשוב על התארגנות פוליטית וכלכלית בחברת בת-זמננו תוך שימוש בתיאוריות שפותחו על-ידי אסכולות שונות סוציולוגיה על הקשר בין טכנולוגיה לחברה מהמאה ה-19 ועד היום. כל זאת באמצעות היצע קורסים וצוות מרצים מגוון.
4. הגירה ודמוגרפיה
מסלול זה יעמיק בשאלות כיצד דינמיקה של ניידות בני האדם בין מדינות משפיעה על מגוון מאפייני מדינות היעד כולל הפיקוח והרגולציה שנוצרים בהן, ריבוד אתני, אי-השוויון הכלכלי וכו'. ההעמקה בהיבטים של דמוגרפיה חברתית תכשיר את הסטודנטים לעסוק בשאלות כגון מהם מאפיינים של אוכלוסייה, כיצד אלה נבדלים בין מדינות וקבוצות חברתיות, וכיצד הם משתנים לאורך זמן ומשליכים על שינויים במוסד המשפחה, על שוק העבודה ועל מגמות של עוני ואי-שוויון.
תנאי קבלה לתוכנית
תהליך ההרשמה
מועד אחרון להרשמה: 15.5.2021
תאריכי בחינת כניסה באנגלית :
יום ה'- 18.3.2021 בין השעות: 16-19
יום ו'- 16.4.2021 בין השעות: 9-12
יום ו' – 21.5.2021 בין השעות: 9-12
ראש המגמה:פרופ' יובל יונאי
רקע כללי
התכנית מיועדת לעובדי הוראה ובמיוחד מורים המלמדים מקצועות הקשורים למדעי-החברה, לאזרחות ולהיסטוריה, עובדים במחלקות כוח-אדם ובשירות לקוחות של ארגונים שונים, עובדים בשירותים חברתיים ופעילים בעמותות חברתיות שהם בעלי תואר ראשון ב"א.
התכנית מאפשרת את השכלתם הפורמלית במגוון תחומי הסוציולוגיה המאפשרים לפתח כלים מקצועיים.
התכנית מעניקה תעודת גמר במ"א
.ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה), אך בתנאים מסוימים יתאפשר לסטודנטים מצטיינים בלבד לכתוב עבודת גמר מחקרית וזאת בכפוף לאישור הוועדה החוגית לתואר שני
מטרות
התוכנית מספקת לעוסקים בהוראה כלים להבנת הסביבה החברתית המורכבת של ומעניקה להם העשרה בבסיס ידע אקדמי רחב המאפשר פיתוח מקצועי בנושאי ליבה הרלוונטיים לעשייה החינוכית ולתכני לימוד רבים הנלמדים כיום בבתי הספר.
מבנה הלימודים
מבנה הלימודים גובש כך שיוכל להתאים באופן מיטבי לצרכים ולשעות העבודה של עובדי הוראה; משך הלימודים הוא שנה אחת בלבד (שלושה סמסטרים עוקבים: א', ב' וקיץ), כאשר המשתתפים נדרשים להגיע פעם בשבוע בלבד, ליום לימודים אחד מרוכז
התכנית כוללת שיעורי ליבה, שיעורי העשרה וסמינרים העוסקים בסוגיות מרכזיות בחברה הישראלית שיקנו ללומדים וללומדות בסיס רחב יותר ובקיאות עמוקה יותר בנושאי ליבה הנדרשים על ידי כל מי שעובד/ת בשירות ציבורי, בהוראה, בניהול כוח אדם, בהפעלת צוותי עובדים ובשירות לקוחות בתחומים מרכזיים הקשורים במהותם לדיסציפלינה הסוציולוגית, כגון: מגמות דמוגרפיות בישראל, עוני ואי-שוויון, הגירה, יחסי עדות, מגדר, החברה האזרחית, יחסי הון שלטון, ותולדות הרעיון מדיני.
סה"כ ישלימו התלמידים 36 שש"ס במשך שנת הלימודים (כ-12 שש"ס בכל אחד מהסמסטרים - א', ב' וקיץ)
מסלול לימודים הוא כאמור ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית, ובסיומו תיערך בחינת גמר. סטודנטים שיהיו מעוניינים לכתוב עבודת גמר מחקרית בכל זאת, ייפנו לוועדה החוגית לתואר שני.
תנאי הקבלה לתוכנית
תהליך ההרשמה
מועד אחרון להרשמה: 15.05.2021
ראש המגמה: ד"ר אסף לבנון
רקע כללי
הסוציולוגיה הארגונית חוקרת את התופעה הארגונית, לסוגיה ולהיבטיה השונים, במטרה להבין כיצד בנויים ופועלים ארגונים בחברה בת- ימינו. הגישה הסוציולוגית מציבה את הארגון כיישות במוקד הניתוח המדעי והפעילות היישומית, מתוך ראייה מערכתית-כוללנית. לפיכך, היא מתמקדת במבנים ובתהליכים ארגוניים וביחסי הגומלין בין הארגון ובין המשתתפים בו, בין הארגון והסביבה ובהשפעותיהם על כושרם של ארגונים להתקיים ולהצליח בתנאים שונים.
התכנית תשלב לימודים מעשיים בנוסף לכתיבת התזה.
מטרות
המגמה הארגונית-יישומית נועדה להכשיר סוציולוגים המעוניינים להתמחות בתחום הארגוני- הן במישור האקדמי והן במישור המעשי. הלימודים במגמה זו מכוונים להקנות לתלמידים ידע תיאורטי רחב וכן ידע מקצועי והתנסות מעשית בחקר ארגונים. מוסמכי המגמה יוכלו להשתלב בהוראה ובמחקר אקדמי, באבחון ובהערכה של ארגונים, בתכנון ובניהול של שינויים, בעיצוב פעולות הדרכה והכשרה בארגונים, בניתוח ובשיפור תהליכים ארגוניים, בייעוץ ובפיתוח ארגוני.
מבנה הלימודים
תכנית הלימודים במגמה זו מושתתת על שלושת הנדבכים הבאים:
(א) לימודים מתקדמים בסוציולוגיה
(ב) לימודי התמחות בארגונים
(ג) לימודים יישומים
המרכיב הראשון כולל שיעורים בתיאוריות, בשיטות מחקר ובסטטיסטיקה. המרכיב השני כולל שיעורים וסמינרים נבחרים בחקר ארגונים - ברמת המקרו וברמת המיקרו (סמינר חובה בסוציולוגיה ארגונית, סמינר חובה בהתנהגות ארגונית), בסוציולוגיה של העבודה ובסוציולוגיה כלכלית. המרכיב השלישי כולל עבודה מעשית (פרקטיקום), סמינר על תהליך הייעוץ בארגון, סדנאות לרכישת מיומנויות מעשיות ומפגשים עם אנשי שדה.
פרקטיקום
תלמידי המגמה מתנסים, בשנה השנייה ללימודיהם, בעבודה מעשית מודרכת. כל תלמיד מבצע במהלך כל שנת הלימודים פרויקט יישומי בארגון מסוים (כגון מפעל תעשייתי, חיל צבאי, מוסד ממלכתי, שירות עסקי או ארגון חברתי).
עבודת הפרקטיקום היא אינטנסיבית, משמעותית ומלמדת. התהליך מחייב את הסטודנט להקצות כיום עבודה בשבוע לטובת עבודת ההכנה השונות, הפעילות המתקיימת בארגון, העבודה מול הלקוח ופגישות מול אנשי מפתח בארגון.
העבודה המעשית מלווה בהדרכה אישית וקבוצתית, והיא כוללת סדנת פרקטיקום שנתית. בתום הפרויקט מגיש כל תלמיד דו"ח סיכום ללקוח - בכתב ובעל-פה.
מסלול הלימודים
לימודים הכוללים שיעורי חובה ושיעורי בחירה בהיקף של 32 שש"ס בנוסף להגשת עבודת גמר מחקרית. מסלול זה מהווה תנאי להמשך ללימודים לתואר שלישי. משך הלימודים במסלול זה הוא שלוש שנים.
הגשת הצעת תזה תיעשה עד תום סמסטר א' של שנה ב' ללימודים, בנוסף, הסטודנטים ישובצו במהלך שנה ב' ללימודיהם בארגונים לביצוע פרקטיקום.
תנאי קבלה לתוכנית
א) הישגי המועמד/ת בתואר הראשון
ב) הגשת הצהרת כוונות לפי פורמט המצ"ב.
תהליך ההרשמה
מועד אחרון להרשמה: 15.05.2021
תאריכי בחינת כניסה באנגלית:
יום ה'- 18.3.2021 בין השעות: 16-19
יום ו' - 16.4.2021 בין השעות: 9-12
יום ו' - 21.5.2021 בין השעות: 9-12